Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tak jeden cestovatel před cca 200 lety napsal, že tam žije lid pralesní. Nevím ale, zda by Čechům pomohla výrazně adaptace na švýcarský systém:

- vzhledem k poloze bylo Švýcarsko výhodné pro ukládání a ulejvání prachů. Dávali to tam všichni, takže nikdo tam nešel válčit

- rozvoj průmyslu, nejen hodinářství stál do na přistěhovalcích, i třeba Polácích (Jewish)

- do Švajcu přišlo hodně chytrých i bohatých Židů

- uměli se vrhnout na moderní odvětví, která nesou - třeba léčiva, turismus, atd.

Čili je tam hodně faktorů, i když jejich systém demokracie není určitě špatný.

0 0
možnosti

oprvuji - dost na přistěhovalcích

0 0
možnosti

Kde jste vzal ten nesmysl, že se ročně z rozpočtu rozkrade 100 miliard? Už jsem to tu četl několikrát, to se někde vykřikuje?Jistě, krade se, ale tolik to rozhodně nebude.Nový rozpočet je skoro ve stejné výši jako ten starý, 110 miliard mínus, to chcete tvrdit, že se také rozkrade?

0 0
možnosti

Já slýchám odhady od 60 do 200 mld.

Takže 100 mld. mi připadá jako velmi střízlivý odhad.

0 0
možnosti

Článek má úroveň  KARMA

Snad díky cenzuře a všemu , co je v Česku stále naruby ,

 to mlčení a lhaní si do kapsy, beztrestné darebáctví, rozměry toho všeho ,

lhostejnost a nekonečné odkládání ...., se tu občan nemůže cítit svobodný .

A to máme 25 let po " sametové revoluci "

Smutné . Ta " Žlutá karta " je dobrý nápad. Jen škoda, že pravidla hry vymýšlí sobě na tělo vláda  a lidi zůstávají nepovšimnuti .

0 0
možnosti

Tady písemný projev nic nezmůže, problém je v posttotalistickém  uniformním a závislém myšlení a chování většiny populace. Je zvyklá vlastně mít na vše písemné povolení, manuál, pravidla, jinak si neví rady a taktéž jsou si vědomi svých práv a nikoliv povinností.

Švýcarsko před 180 lety, neprošlo cílenou devastaci ekosystému a biodiverzity společnosti, cílená likvidace inteligence, podnikatelů, živnostníků, sedláků, menšin, politických stran, převýchovou od jiskřiček po svazáky ... . 

Lidi je potřeba motivovat a dát jim odpovědnost a vyžadovat plnění. Na posttotalitní  společnost lze jen těžko naroubovat pluralitní politický systém, neboť strany za sebou nemají delší vývoj v normálním demokratickém prostředí.

Je potřeba do systému vložit odpovědnost občanů, tak aby nejen o volbách mohli dát najevo svůj postoj k politické straně a jejím zástupcům. Vložit do volebního mezidobí určitý systém, třeba na základě občanských sněmů, kde by byla možnost  oslovit poslance když jedná proti zájmům obce, či společnosti, tzv. žlutou kartou, nebo jej odvolat. Nejvyšší občanský sněm, by mohl odvolat vládu, zrušit politickou stranu atd. I když slovo sněm je děsivé, zde by šlo o elektronickou formu a ne na celý pracovní úvazek, jen dle potřeby. Monitoring by měli na starosti zpravodajové ... .

1 1
možnosti
Foto

Podepsal bych se pod to.R^

1 0
možnosti
  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 760x
Asi trochu Don Quijote. Ale nemůžu si pomoct.

Seznam rubrik